Cu toate ca musacaua vine din arabă şi înseamnă servit rece, în general este considerată un fel de mâncare de provenienţă grecească. În versiunea sa arăbească, musacaua este un fel de salată compusă în principal din tomate şi vinete, şi este servită la începutul mesei, ca antreu. În versiunea sa balcanică, adică în Bulgaria, România, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Macedonia musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunţită cu cuţitul) de miel sau orice altă carne roşie, în alternanţă cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate şi sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc şi larg, se coc în cuptor şi produsul, musacaua, se serveşte bucăţi mari, permiţând să se observe alternanţa straturilor de legume şi de carne.

INGREDIENTE:
- 4-5 vinete
- 500gr. kg carne tocata
- 1 ceapa mare
- 200ml vin alb sec
- 1 cutie rosii taiate in suc
- sare si piper dupa gust
-ulei pentru prajit

INGREDIENTE PENTRU SOSUL BECHAMEL:

- 6 linguri rase faina
- 3 linguri de unt
- 250ml lapte
- 1 ou
- 1 lingura rasa zahar alb
- 1 praf de sare
- 200gr. cascaval ras


CUM SE FACE:

Se curata si se spala ceapa, apoi se taie marunt si se caleste intr-o tigaie in ulei incins pina devine aurie.


Adaugam apoi carnea tocata si le lasam sa se caleasca la foc mediu pentru cca. 15 minute amestecind din cind in cind.

Cind carnea incepe sa se rumeneasca se adauga vinul amestecind continuu si apoi rosiile in sos taiate cubulete.


Se condimenteaza totul cu sare si piper dupa gust si se lasa sa mai fiarba la foc mic pina scade zeama.


Intre timp se spala vinetele (daca vreti le puteti curata de coaja, eu una nu le-am curatat), si se taie pe lung sau in felii de 0,5cm grosime.


Se aseaza apoi feliile pe o tava, se sareaza pe ambele parti si se lasa circa 30 minute sa se inmoaie putin.

Dupa jumatate de ora, se spala vinetele sub un jet de apa si se pun la scurs intr-o strecuratore.


Dupa ce s-au scurs bine de apa se sterg cu un servet de hartie si se calesc intr-o tigaie unsa cu foarte putin ulei.

Se prajesc feliile pe fiecare parte si apoi se pun pe un servet de hartie sa se scurga bine surplusul de ulei.

Dupa ce am terminat de prajit toate vinetele se aseaza musacaua in straturi intr-o tava rezistenta la foc. Se pune mai intai in tava neunsa (vinetele absorb oricum multa grasime si trebuie avut grija ca la prajit sa nu punem prea mult ulei si sa le scurgem bine dupa aceea) un rind de felii de vinete.

Peste vinete se pune un rind de carne tocata.

Se acopera din nou cu un strat de vinete si se procedeaza la fel pina cind terminati toate ingredientele astfel incat ultimul strat sa fie cel de vinete.

Dupa ce am terminat de asezat toate straturile in tava se pregateste sosul bechamel pe care urmeaza sa-l turnam deasupra. Intr-o cratita se topeste untul si apoi se adauga faina amestecind continuu.


Treptat se adauga laptele amestecind cu grija astfel incat sa nu se faca cocoloase.

Se adauga lingurita de zahar si un praf de sare se mai lasa un pic pe foc si apoi se lasa sa se raceasca. Consistenta sosului depinde de cantitatea de faina pe care o punem. Se bate un ou si se amesteca cu sosul racit putin in prealabil.

Se intinde sosul uniform peste musaca in tava dupa care se presara deasupra cascavalul ras.


Se pune apoi musacaua la cuptor pentru cel mult 20-30 de minute pina cind sosul bechamel se rumeneste frumos. Nu e nevoie sa stea mai mult la cuptor pentru ca celelalte straturi au fost deja gatite in prealabil.


Se serveste calda cu smantana sau iaurt.





Saturday, June 5, 2010 | 1 comments | Labels: , , , , ,

1 comments:

  1. Anonymous
    September 12, 2012 8:02 AM

    f buna bv bv bv bv!!!!!!!!!!!!!!!!!! spune christyansen

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails